Youngtimer leasen

Er zijn meerdere manieren om een auto te financieren. Je kan natuurlijk de auto kopen van geld op je bankrekening, maar dit hoeft niet. Er zijn meerdere vormen van leasen die gangbaar zijn in de auto-branche. In dit artikel leg ik je uit wat leasen is en wat de verschillende opties zijn.

Peter Jaap

Wat is leasen?

Veel mensen denken dat leasen een soort lening is, maar het lijkt eigenlijk meer op huren. De leasemaatschappij heeft een auto en stelt deze aan jou beschikbaar. Hier betaal jij een vergoeding voor. Hoe meer jij wilt dat de leasemaatschappij voor jou regelt, hoe hoger de kosten. Uiteraard is de waarde van de auto ook van invloed op de lease-prijs. Lease-overeenkomsten worden meestal aangegaan voor 3 tot 5 jaar. Er zijn een aantal varianten van leasen, die ik hier zal uitleggen.

Financial lease

Financial lease is feitelijk een vorm van huurkoop, oftewel betalen in termijnen. Als je een auto door middel van financial lease leaset ben jij direct economisch eigenaar. De waarde van de auto staat dus ook meteen op je balans. De auto zelf vormt het onderpand. Vergelijk dit met het kopen van een huis; dat is ook een vorm van financial lease, die we in dat geval een hypotheek noemen. De auto blijft echter juridisch eigendom van de leasemaatschappij; pas wanneer alle termijnen van de lease zijn voldaan ben jij ook juridisch eigenaar.

Een nadeel van financial lease is dat het risico op waardedaling (restwaarderisico) bij jou ligt; mocht de auto in de looptijd minder waard worden dan verwacht, dan draai jij op de voor de kosten.

Een aantal voordelen van financial lease zijn;

  • Je kan een auto rijden zonder liquiditeitsverlies;

  • Bij een BTW-auto kan je de BTW terugvorderen;

  • Rente- en investeringsaftrek is mogelijk;

  • Geen kilometerbeperking;

  • Acceptatie zonder jaarcijfers (interessant voor starters en zzp'ers).

Operational lease

Operational lease is een lease-vorm waarbij de auto economisch en juridisch eigendom blijft van de leasemaatschappij. De auto staat dus niet bij de ondernemer op de balans. Vergelijk dit met een huis huren in plaats van kopen; je betaalt een maandelijks bedrag voor het recht om het object (auto, huis, etc) te mogen gebruiken.

Omdat de auto niet op de balans van je onderneming staat werkt operational lease solvabiliteitsverhogend. De solvabiliteit is de verhouding eigen vermogen tegenover vreemd of totaal vermogen. Wanneer de auto niet op de balans staat is het vreemd (en dus totaal) vermogen lager ten opzichte van een gelijkblijvend eigen vermogen, wat resulteert in een hogere solvabiliteit. Dit kan voor ondernemers een aantrekkelijke reden zijn om voor operational lease te kiezen.

Een andere bijkomstigheid van dat de auto niet op jouw balans staat is dat de leasemaatschappij het risico draagt op waardevermindering (restwaarderisico).

Operational lease bestaat ook een aantal varianten, die ga ik nu uiteenzetten.

Full operational lease

Bij full operational lease zijn alle kosten gerelateerd aan de auto bij de lease-prijs inbegrepen. Hierbij moet je dan denken aan;

  • Afschrijving

  • Rente

  • Wegenbelasting

  • Onderhoud

  • Reparaties

  • Verzekering

  • Banden

  • Pechhulp

  • Vervangend vervoer

Een groot voordeel van full operational lease is dat je ontzorgd wordt; je hoeft je zelf niet meer druk te maken over reparaties, waardevermindering, etcetera. Je betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto (exclusief brandstof), je hebt altijd een auto tot je beschikking en dit is vrijwel altijd een jonge, veilige auto.

Aan het einde van het contract heb je twee opties; het contract verlengen (met dezelfde auto of een andere auto) of de auto inleveren. Er is geen optie tot koop voor een vooraf bepaalde prijs opgenomen in het contract.

Netto operational lease

De tegenhanger van full operational lease is de netto operational lease. Deze verschilt op een aantal punten van full operational lease. Het ontzorgings-aspect is hierbij grotendeels weg; je hebt de auto in eigen beheer. Nog steeds inbegrepen in de lease-prijs zijn;

  • Afschrijving

  • Rente

  • Wegenbelasting

Maar niet meer inbegrepen zijn;

  • Onderhoud

  • Reparaties

  • Verzekering

  • Banden

  • Pechhulp

  • Vervangend vervoer

Aan het einde van het contract heb je bij netto operational lease vaak een koopoptie voor een vooraf vastgestelde prijs.

Sale and lease back

De derde variant is eigenlijk niet een variant, maar een constructie die resulteert in een operational lease. Bij deze variant heb je de auto zelf al in bezit, maar wil je deze (wellicht omwille van solvabiliteit) van de balans af, of wil je snel liquide middelen tot je beschikking hebben.

Je verkoopt je auto dan aan de leasemaatschappij, en leaset hem meteen terug (operational lease). Je vermindert hiermee ook je risicopositie ten opzichte van de auto - dat is nu voor het risico van de leasemaatschappij. Omdat de leasekosten een vaste maandelijkse post worden valt het ook makkelijker te budgetteren.

Bij sale and lease back bepaal je zelf tot op een zekere mate de verkoopprijs. Je kan natuurlijk niet een middenklasser voor een ton verkopen aan de leasemaatschappij, maar enige rek zit er wel in. De leasemaatschappij zal dit uiteraard omzetten in een hoger maandbedrag, maar er komen wel meer liquide middelen vrij.

Youngtimer leasen

In feite verandert bovenstaande niet wanneer de betreffende auto een youngtimer is. Het is waar dat over het algemeen leasen met nieuwe auto's wordt gedaan; het maakt namelijk voor de bijtelling niet uit of de auto 1 of 14 jaar oud is (zie ook het artikel wat is de youngtimer regeling).

Er zijn echter genoeg redenen om wel een youngtimer te leasen.

Voordelen youngtimer leasen

Het grootste voordeel van een youngtimer leasen is de youngtimer-regeling. Deze houdt in dat je 35% bijtelling betaalt over de dagwaarde van de auto in plaats van 22% over de cataloguswaarde van de auto. Dit resulteert in significant lagere kosten aan de privé-kant.

Een ander voordeel van een youngtimer zijn de lage aanschafkosten. Youngtimers zijn voordeliger dan vergelijkbare nieuwe auto's; dit resulteert in minder druk op de balans en geld dat aangewend kan worden voor andere doeleinden binnen het bedrijf.

Een andere mogelijkheid is dat je de kosten nagenoeg hetzelfde houdt; je rijdt dan echter wel voor hetzelfde geld in een luxere (maar oudere) auto!

Nadelen youngtimer leasen

Er kleven natuurlijk ook nadelen aan het lease van youngtimers. Zo zijn de verwachte onderhoudskosten hoger - hoewel je dit risico kunt ontwijken door een youngtimer via full operational lease te leasen.

Ook is de brandstofefficiëntie van youngtimers over het algemeen lager dan nieuwe auto's, wat in hogere brandstofkosten resulteert. Uit onderzoek blijkt dat nieuwe auto's gemiddeld 15% zuiniger rijden dan youngtimers.

Mocht je een diesel-youngtimer kopen, dan heb je nog te maken met milieuzones. Zowel in het buitenland als in Nederland mag je bepaalde steden niet meer in met een oude diesel-auto (bijvoorbeeld Arnhem en Utrecht). In Amsterdam is het op dit moment al niet meer mogelijk om een parkeervergunning aan te vragen voor een oude diesel-auto. Vanaf 2020 wil Amsterdam überhaupt diesel-auto's gaan verbieden in het gebied binnen de ring.

Youngtimer leasen als zzp'er

Een youngtimer leasen is als zzp'er ook interessant. Alle bovenstaande voor- en nadelen zijn (in meer en mindere mate) van toepassing op een zzp'er. Let er wel op dat je wel winst moet draaien om gebruik te kunnen maken van de aftrekposten; draai je (nog) geen winst, dan is een youngtimer rijden waarschijnlijk een stuk duurder dan je denkt!

0 LIKES